A kukorica – bioüzemanyag - éhezés témakört már mi is többször körbejártuk. Azonban újabb, a korábbiaknál komolyabb probléma merült fel a témában. Amerikai farmerek – akik eddig emberi étkezésre alkalmas kukoricát termeltek – a jövőben génkezelt kukoricát kívánnak termeszteni, amely kizárólag a bioüzemanyag előállításához jó.

Amerikai tudósok kísérletei után ugyanis rájöttek, hogy az Enogen génmódosított kukoricából ugyanis kevesebb energia és víz felhasználásával, sokkal több etanol nyerhető. Ugyanakkor több szervezet aggodalmát fejezte ki, hogy a kukoricatermelés ilyen mértékű csökkenése tovább mélyíti az élelmiszerválságot, amely a világ több pontján már így is súlyos állapotokat idézett elő.

Példaként többnyire Szomália kerül elő, ahol az éhínségre számos magyarázat van, azonban sokak szerint a legnagyobb ok, hogy a bioethanol miatt vetett termények mennyisége egyre nő. A World Bank legfrissebb jelentése is megemlíti, mint az egyik közbenső okot a szomáliai éhínséghez.

A szervezetekhez csatlakoztak az élelmiszeripar vezetői is, míg mások attól tartanak, hogy nagy az átkereszteződés veszélye és a génmentes kukoricanövényeket is megtámadhatja az új, átalakított fajta. Az amerikai hatóságok ennek ellenére már az év elején engedélyt adtak az Enogen termesztésére, és napjainkban Kansas területén már ötezer hektáron termelik is.

süti beállítások módosítása