Az Európai Unió eddig is számos dologgal próbálta felhívni a figyelmet a zöld energia felhasználására. Az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) azonban úgy számol, 2050-re akár az Unió áramszükségletének a felét is lehetne szélenergia által biztosított forrásból fedezni.

Napjainkban az EU áramfogyasztásának alig több mint öt százalékát adja a szélenergia. Az EWEA nemrég közzétett Tiszta Erő című jelentése szerint – amely saját bevallásuk alapján is meglehetősen optimista - ez az arány 2020-ra a 18,4 százalékot is elérheti. Egyes szakemberek szerint már az is hatalmas előrelépést jelentene, ha a szélenergia felhasználása a teljes energiafogyasztás terén elérné a 15 százalékot.

Az EWEA ennek megfelelően a hosszabb távú előrejelzéseiben is optimista. Így 2030-ra 28,5 százalékra, 2050-re pedig 50 százalékra teszi a szélenergia valószínűsíthető arányát az áramellátásban. Ezek a célkitűzések azonban csak akkor teljesíthetőek, ha a döntéshozók biztosítják a szükséges feltételeket.

Az EWEA vezetői szerint az EU-nak 2020 utánra is meg kellene teremtenie a megújulók törvényi szabályozását. Ugyanis az elkövetkezendő tíz évre megfogalmazott célok megfelelőek, de a hosszabb távú tervek megvalósításához új célkitűzések szükségesek.

Az egyik legfontosabb dolog az energia infrastruktúrába történő beruházásra, hogy a szélenergiát szállítani lehessen a keletkezési helyéről a felhasználási helyére, továbbá hogy megteremtődjön az EU egységes árampiaca.

süti beállítások módosítása