Azt már a legelején szögezzük le, a cím nem egy mesére utal. A világ számos országában dolgoznak azon, miként lehetne a legolcsóbban bioüzemanyagot előállítani. Természetesen ebben a kutatásban élen jár az Egyesült Államok.

A világ számos helyén próbálnak tenni megújuló energiákkal a klímaváltozás ellen. A megújuló energiát azonban leginkább a városokon kívül, azoktól esetleg nagy távolságra állítják elő, igencsak messze a felhasználási helytől.

Hamburgban a Wilhelmsburg kerületben éppen ennek ellenpéldája van kialakulóban. Az ottani erőművet azonban nem most építenék fel, hanem egy második világháborús bunkert alakítanának át a célra. A Wilhelmsburg bunker ormótlan formáit még Adolf Hitler utasítására hozták létre és eddig még a dinamitnak is ellenállt, hiába próbálták korábban robbantással is lebontani.

Az IBA Hamburg által kezdeményezett projektben olyan modellvárost kívánnak kialakítani, amely a metropoliszok számára vázol fel egy lehetséges forgatókönyvet az energiaszolgáltatás biztosítására. A projekt rövid távú célja, hogy a városrészt szénsemlegessé tegye, hosszabb távon pedig biztosítsa, hogy a kerület teljes egészében megújuló forrásokból fedezze elektromosenergia-fogyasztását, 2050-re pedig fűtési-energia szükségletét is.

A korábban 30 000 lakosnak menedéket nyújtó létesítmény az „Energiabunker” elnevezést kapta. A tervek szerint 2013-ra egy biomassza-fűtőmű jön majd létre, amelynek tetejét és déli falát napkollektorok borítják majd. Emellett egy melegvíz-tároló is helyet kap benne, amelyből a vizet a közeli háztartásokba tudják pumpálni. Számítások szerint a létesítmény 3000 háztartás energiaszükségletét fedezné majd.

Annak fényében, hogy Németország 2022-re teljes egészében szeretné bezárni atomerőműveit, az IBA projekt több mint időszerű. Tavaly például München is bejelentette, hogy 2025-re teljes mértékben megújuló forrásokból kívánja fedezni energiafogyasztását.

süti beállítások módosítása