A korábbi Forma 1-es műszaki vezető, Gordon Murray megtervezte a T.27 fantázianévre keresztelt kompakt városi autót, melyet a világ leghatékonyabb autójának tartanak. Az új autócsodát az angol királyi autóklub június végén megrendezett eseményén mutatták be a nagyközönségnek.

A brit tervezőcég, a Gordon Murray Design-nek a második elektromos autója, a T.25elnevezésű modellt tavaly mutatták be, és eddig számos díjat nyert.

Az új modell megjelenésében és geometriájában is követi elődje tulajdonságait, emellett teljesítménye 105 km/órás végsebességet és 160 kilométeres hatótávot biztosít számára. A járművet 25 kilowattos elektromos motor hajtja, amely kevesebb, mint 15 másodperc alatt gyorsítja a járművet 100 km/órás sebességig.

Az angol villamosenergia-rendszer összetételével számolva, városi forgalomban 33 g/km-es szén-dioxid kibocsátásra számítanak a tervezők. Ez azonban nem a felhasználás helyén, hanem az elektromos áram előállítási helyén mutatkozik.

A T.27 tervezése és fejlesztése mintegy 9 millió angol fontba került, melyhez 4,5 millió fonttal járult hozzá az állami háttérrel rendelkező Technológiai Stratégiai Bizottság. A tervezéstől a működő prototípus elkészültéig - és egy teljesen új elektromos hajtásrendszer megépítésével - csupán 17 hónapra volt szüksége a mérnököknek, szerelőknek.

süti beállítások módosítása