A nemrégiben véget ért Világgazdasági Fórum (WEF) résztvevői úgy vélekedtek, a nukleáris energiának mindenképpen helye van a modern európai energiaellátási rendszerben. Bár többen is aggodalmukat fejezték ki a fukusimai katasztrófa miatt, ennek ellenére az atomenergia jelenleg nélkülözhetetlennek tűnik mind gazdasági megfontolások miatt, mind pedig az ellátásbiztonság terén.

Nem elhanyagolható azonban, hogy új energetikai koncepciókra is szükség lenne, hiszen Európának elképesztő lehetőségei vannak más energiaforrások területén is. A fórum résztvevői szerint az Unió energiaellátásának jövőjében jelentős szerepet játszhatnak a második és harmadik generációs bioüzemanyagok.

A bécsi ülésen elhangzott, hogy a veszélyforrások ellenére – melyek mindig megrázzák a közvéleményt - az atomenergia még mindig egyike azon formáknak, amelyek biztosítják egy adott ország energetikai függetlenségét, az ellátás biztonságát. Emellett jelentős érv, hogy nem növelik a klímaváltozás veszélyeit.

Természetesen vannak kevésbé kockázatos megoldások is, mint például a szélenergia, amelynek használatával az országok többsége képes lenne arra, hogy energiaszükségletének akár 20-30 százalékát is biztosítsa.

Kandeh Yundella, a UNIDO, az ENSZ Iparfejlesztési Szervezetének igazgatója pedig a lényegre tapintott, amikor kihangsúlyozta, hogy az egyes energiahordozók árában meg kellene jelennie az adott energiahordozók által okozott összes költségnek.

Atul Arya, az amerikai IHS elnökhelyettese szerint a második és harmadik generációs bioüzemanyagok is fontos szerepet játszhatnak az Unió energiaellátásának jövőjében. Véleménye szerint az olajtól minél előbb szabadulni kell, hiszen a vészesen fogyatkozó készletek, illetve a világ megnövekvő energiaigénye, egyre emelkedő árakat generál.

süti beállítások módosítása