Nem csak a világ elmaradottabb részein, de Európában is évről évre növekszik a kereslet a szabad földterületek iránt. Azonban a növény- és a biomassza termelés, a lakhatás, és az infrastruktúra-építés egyre nagyobb helyet követel, az így elvont területek pedig hatással vannak a környezetre, és az ökoszisztémára is.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) vizsgálatai szerint olyan megoldást kellene keresni, amelyekkel hosszú távon kiszolgálható lehet a különböző ágazatok területigénye. Az EEA által kiadott földhasználati egyezmény magában foglalja 36 európai ország és mintegy 5,42 millió négyzetkilométernyi terület sorsát.

Az infrastruktúra felgyorsult fejlődése következtében a mesterséges területhasználat 3,4 százalékkal nőtt 2000-2006 között és ez jócskán meghaladta a tervezett értékeket az összes földhasználati kategóriában. A termelési szektor ugyan csökkent, a növekvő biomassza-alapanyag termelés miatt a kihasználás intenzitása azonban nőtt.

A földterületek ilyen mértékű elhasználása jelentős a hatással van a környezetre, (talaj- és vízszennyezés), a szén-dioxid és más üvegházhatású gáz kibocsátására. Emellett a természetes élőhelyek pusztulása további nyomást gyakorol a biodiverzitásra. Az EEA szerint a megoldáshoz elengedhetetlen lenne a különböző ágazati érdekek összehangolása és integrált irányelvek megfogalmazása.

süti beállítások módosítása