Az agavé lehet az új megoldás?

Címkék: kaktusz

2011.04.19. 09:19

Újabb fordulathoz érkezett a bioüzemanyagok előállításáról folytatott parttalan vita. Amerikai tudósok szerint ugyanis nem a takarmánynövények, hanem az agavé a legjobb megoldás. Kérdés persze, hogy akkor mi lesz a világ egyik legnépszerűbb italával, a tequilával, amelyet szintén ebből a növényből állítanak elő.

A tudósok szerint az agavé hozama nagymértékben felülmúlhatja a többi bioüzemanyag előállítására használt növény hozamát. Ugyancsak jelentős érv mellette, hogy remekül tűri a szárazságot, így termesztéséhez nem kell más értékesebb élelmiszernövénytől elvonni a termőterületet.

A Mexikóban honos, kaktuszokra hasonlító növény a liliomok és amarilliszek családjához kapcsolódik. Az agavé jobban hasznosítja a talajt és a vizet, mint bármelyik más növény a földön. Szintén nagy előnye, hogy éjszaka is megköti a szén-dioxidot. Olyan helyeken is megterem, ahol semmi más nem.

Amennyiben valóban alkalmas bioüzemanyag gyártásra, úgy elcsendesedhetnek azok a hangok, amelyek úgy vélik, a vezető cégek a világ szegényeitől veszik el az élelmiszernövények termesztésérere hasznos területeket, a bioüzemanyag-igény miatt, kockáztatva ezzel többek között Afrika egyébként is törékeny élelmiszer-ellátási helyzetét.

Szakemberek szerint bioüzemanyagok előállítására egyébként is olyan növényekre van szükség, amelyek közvetett módon is csak alacsony valószínűséggel vannak hatással a területhasznosításra.

süti beállítások módosítása