Jelenleg elég nehéz valós és pontos adatokat találni, hogy Magyarországon mennyire népszerű a bioetanol felhasználás. Ez annak fényében is furcsa, hogy vannak olyan gazdasági szakemberek, akik már tavaly, a választások előtt a jelenlegi kormánypártok figyelmébe ajánlották, hogy a jelenlegi kötelezettségek fényében ez az országnak is nagy lehetőség lenne.

Részben az energiafüggőségünket is befolyásolhatná, de a bioüzemanyag-előállítás akár új munkahelyeket is teremtene, amely segíthetné a jelenleg egyre növekvő munkanélküliség csökkentését. Persze nem mindegy hogyan és milyen tervek alapján vágunk bele, illetve milyen alapanyagból, mekkora gazdasági és környezeti megtérüléssel állíthatjuk ezeket elő.

Jelenleg hazánkban nehéz megbecsülni hány autóba lehet bioüzemanyagot tankolni, hiszen csupán egy részük alkalmas erre gyárilag, viszont sokan meglévő autójuk átalakítása révén tudják az E85-öt tankolni.. Annyi mindenestre bizonyos, hogy számuk évről évre nő, de ennek ellenére még komolyabb lépés nem történt kormányzati szinten a fent említett ügyben.

Pedig úgy tűnik, az igény folyamatosan növekszik, ráadásul az európai uniós előírásoknak megfelelően, 2020-ig Magyarországon a megújuló energiaforrásból előállított energia- részaránynak el kell érnie a közlekedésben felhasznált teljes energiafogyasztás 10 százalékát.

2020. december 31-ig minden üzemanyag-forgalmazó köteles 6 százalékkal csökkenteni az általa forgalomba hozott üzemanyagból és más közlekedési célú energiatermékből származó szén-dioxid kibocsátást.

süti beállítások módosítása