Az elmúlt hetekben a sajtóban és internetes fórumokon több olyan hír is napvilágot látott, melyek szerint nehéz kristálycukrot kapni itthon a boltokban. A híradók arról számoltak be, hogy a magyarok külföldre járnak cukorért, de egy vidéki ismerős is ijedten kérdezte: Tényleg nemsokára nem lehet cukrot kapni itthon?

De vajon mi igaz ebből és vajon mi lehet az oka? Először is vitathatatlan, hogy a cukor ára hazánkban rövid időn belül szinte megkétszereződött. A kormány háttéralkukra és spekulációra gyanakszik, de még ha ez igaz is, azért a kérdés nem ilyen egyszerű.

Ha kicsit jobban beleássuk magunkat a problémába, rögtön kiderül, hogy nemzetközi szintű folyamatról van szó, amihez leginkább a brazilok járulnak hozzá. Azaz nem csak nálunk, hanem egész Európában is gondok lehetnek az ellátással, és így akár lassan ismét átélhetjük az ötvenes évek hangulatát, amikor egy ember egy hónapban maximum három kiló cukrot vehetett.

Na de ne gondoljunk rögtön a legrosszabbra vagy kiterjedt összeesküvésekre, hiszen az ok valójában igazán prózai. A brazilok, az általuk termelt cukornádat inkább a benzin „remek” alternatívájának, azaz a bioetanolnak az előállítására használják.

A dél-amerikai országban ma már mintegy 70 ezer négyzetkilométernyi területen termesztenek cukornádat, és ezt belátható időn belül, több mint a négyszeresére szeretnék növelni.

Ez azt jelentené, hogy közel három Magyarországnyi területet csak cukornádültetvény fedne, melynek jelentős részét azonban nem étkezési cukor, hanem bioetanol előállítására használnák.

Persze nem kell hasra esni a brazilok kiemelkedő környezetbarát viselkedésétől, hiszen a világ környezetszennyezőinek élmezőnyében vannak. Bűneik között az erdők mérhetetlen pusztítása, a vízszennyezés, és a hatalmas mértékű műtrágya-használat áll. Emellett igaz ugyan, hogy az általuk előállított bioetanol sokkal hatékonyabb és környezetbarátabb, mint más országokéi, ettől függetlenül ez a hatalmas termelés számos járulékos környezetvédelmi és társadalmi problémát okoz.

Azt azért el kell ismerni, hogy Sao Paulo állam illetékesei már korábban döntöttek arról, hogy a környék cukornádtermesztő gazdái kötelesek a területeik egy részét megműveletlenül, természetes körülmények között hagyni.

süti beállítások módosítása