Az EU energiastratégiájában egyértelművé tette, hogy a tagállamoknak 2020-ig az üzemanyag-felhasználásuk 10 százalékának bioüzemanyagnak kell lennie. Ugyanakkor szintén az unió szakemberei aggódva figyelik, az így bekövetkező környezetvédelmi problémákat és az élelmiszertermelésben felbukkanó gondokat.

Ennek köszönhetően az Európai Bizottság még tavaly úgy döntött, hogy az ipart, a kormányokat és a nem kormányzati szervezeteket minősítési rendszer létrehozására ösztönzi. Ennek keretén belül a rendszer mindenfajta bioüzemanyagra, így az Európai Unióba import útján kerülő bioüzemanyagokra is alkalmazható.

A testület energiaügyi biztosa szerint az EU minősítési rendszere a legszigorúbb a világon. Ennek köszönhetően mindenki biztos lehet benne, hogy az általuk ellenőrzött anyagok megfelelnek a legmagasabb környezetvédelmi elvárásoknak. Ez természetesen vonatkozik az importált bioüzemanyagokra is.

A minősítési rendszerben közreműködő független ellenőrök az egész termelési folyamatot ellenőrzik, a mezőgazdasági termelőtől és a malomtól kezdve a kereskedőn át a töltőállomást benzinnel, illetve gázolajjal ellátó vállalkozásig.

Az EU kizárólag az üvegházhatású-gáz kibocsátás jelentős csökkenésével járó bioüzemanyagokat támogatja. A testület által kiadott közlemény szerint 2018-ra – ha újonnan létesült üzemben állítják elő őket – legalább 60%-kal kevesebb gázkibocsátással kell járniuk, mint a fosszilis tüzelőanyagoknak.

 

süti beállítások módosítása