Hiába figyelik műholdakkal a Föld tüdejének számító őserdőt, a brazil kormány jelentéséből kiderül, a fakivágás üteme és mértéke újfent felgyorsult. Csak idén májusban 465 négyzetkilométernyi területet pusztítottak ki, ami csaknem az ötszöröse annak, amennyi erdőséget egy évvel korábban 2012 májusában taroltak le. Ez a terület három New Yorkkal egyenlő.

A környezetrombolás olyan projektek rovására írható, mint a kormányzati építkezések és agrárprojektek (exportra szánt élelmiszer- és bioetanol-növények termesztése).

A HarperCollins (HC) könyvkiadó vitatja a Rainforest Action Network (RAN) állítását, miszerint a cég egyes gyerekkönyveit olyan papírra nyomtatta, melynek rostjait jelentős mennyiségben válságos állapotú indonéz esőerdőkből nyerték ki, vagyis nem fenntartható módon kitermelt fákból.

A cég szerint az említett alapanyagot több különféle kötetben is megtalálták, köztük a Fancy Nancy’s Splendiferous Christmas című gyerekkönyvben. Ezt ugyanis még azelőtt nyomtatták (2012 februárját megelőzően), hogy a kiadó vállalta, csakis minősített fa- és papíripari malmokból szerez nyersanyagot.

A kiadó és az erdővédelmi szervezet afféle állóháborúba kezdett. Utóbbi információt kért a könyvekhez felhasznált anyagokról, a kiadó viszonzásképpen a teszt részleteit akarta látni, de egyik fél sem árult el a másiknak semmit. A piacésprofit.hu cikkéből kiderül, a RAN azzal okolta a titkolózást, hogy a HC két éven át nem volt hajlandó betekintést engedni a papírbeszerzési eljárásaiba, így viszonzásul nekik sem kell betekintést engedniük az irataikba.

süti beállítások módosítása