Elindult a Magyarországon egyedülálló, valós körülmények között végzett épület energiahatékonysági összehasonlító program, amely célja, hogy egy szigetelt és egy szigeteletlen, közel azonos tulajdonságokkal rendelkező családi ház gázfogyasztásának és rezsiköltségének folyamatos mérésével a gyakorlatban bizonyítsa: a hőszigetelt családi házak téli fűtési energiafogyasztása, így rezsije 30-40%-kal is csökkenthető. Az első ingatlan szigetelése most megtörtént, szeptembertől online is folyamatosan nyomon követhető lesz a két ház energiafogyasztása.

A Knauf Insulation által indított, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Magyar Energiahatékonysági Intézet és a Pannon Építőműhely Kft. szakmai támogatásával megvalósuló programba pályázat útján választották ki a 2 ingatlant, amelyeket egy fűtési szezon különbséggel hőszigetelnek.
 
Szakemberek összehasonlító programban bizonyítják: az épületek hőszigetelésével lényegesen csökkenthető a fűtési energia mértéke, így a rezsiköltség akár 30-40%-kal is kevesebb lehet, a beruházás pedig 2-4 év alatt is megtérülhet.
 
„A házakon elvégeztük az energetikai auditot, ami a kedvezőtlen, de Magyarországon általánosnak mondható, energiahatékonysági szempontból korszerűtlen F, illetve G kategóriába sorolta az ingatlanokat. Számításaink szerint a komplett, korszerű hőszigetelésnek köszönhetően a most leszigetelt ingatlan a gépészet változatlanul hagyásával is vezető” - mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója.
 
A Knauf Insulation közleményéből kiderül, hogy programjuk márciusban, az Energiahatékonysági Világnapon bejelentett pályázattal indult, amelyre összesen 179 család jelentkezett, az ország minden részéről. A pályázó családok épületei közül választották ki a szakemberek azt a két, közel azonos tulajdonsággal rendelkező családi házat, melyeket egy fűtési szezon (kb. fél év) különbséggel egyaránt díjmentesen szigetelnek, miközben folyamatosan mérik gázfogyasztásukat.
 
„Méréseinkkel alapvetően azt vizsgáljuk majd, mennyi idő alatt hűl át a hőszigetelt fal vagy hogyan alakul a fűtési szezon során a belső komfortérzet. Ezek az adatok elsősorban a szakembereknek, mérnököknek, fizikusoknak szólnak majd, mivel a referenciaház program során eddig nem ismert információt nyerhetünk” - mondta Bakonyi Dániel, a Budapesti Műszaki Egyetem Épületszerkezettani tanszékének doktorandusza.
 
Az elemzéseket végző szakemberek célja, hogy rávilágítsanak az energiahatékonysági beruházások energiafogyasztásra, és CO2 kibocsátás csökkentésre gyakorolt hatásaira, s arra, hogy ezek az épületfejlesztések jelenthetnek valódi és tartós rezsicsökkentést.

süti beállítások módosítása