London arra készül, hogy közel 40.000 lakás energiaszükségletét konyhai zsírból fogja biztosítani. Teszi ezt egyrészt a csatornahálózat megfelelőbb és tisztább működéséért, másrészt az újrahasznosításból nyert energiaforrások bővítéséért.
 
Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy nem szabad a lefolyóba olajat és zsírt önteni. Ennek ellenére csak Londonban évente 40.000 „zsír általi” akadály képződik a csatornahálózatokban.
 
Emiatt találták meg a módját annak, hogy ezeket elkerüljék és helyette inkább ugyanekkora számú, közepes méretű otthon energiaigényét fedezzék belőle. Mielőtt a zsír és az olaj a lefolyóba kerülne, a város átveszi az éttermektől, az élelmiszer-gyártóktól és a háztartásoktól, amelyek ezután a világ legnagyobb „zsír-tüzelésű” erőművében kerülnek felhasználásra.
 
A Guardian jelentése szerint napi harminc tonna hulladékot kell összegyűjteni a maradék étolajakból az erőmű  futtatásához, ez azonban a működéshez szükséges mennyiségnek csupán a fele, a többit egyéb hulladék növényi olajokból  és állati faggyúból nyerik majd.
 
A tisztajövő.hu cikkéből kiderül, összességében elmondható a projektről, hogy rendkívül intelligens módja annak, hogy a csatornahálózat minél kisebb fennakadásokkal működjön, ráadásul energiát is létre tudnak hozni közben.
 
Tavaly nyáron, közvetlenül a londoni olimpia előtt a McDonald’s jelentette be, hogy londoni egységei az olimpia által gerjesztett általános zöldhullámnak köszönhetően újrahasznosítani kívánják használt olajukat. A hálózat célja akkor az volt, hogy az olimpiai parkon belüli éttermeiben azonnali hatállyal csökkentsék energiafogyasztásukat és korlátokat szabjanak a hulladéktermelésnek is.

süti beállítások módosítása