Kulturális, turisztikai, tudományos célú  és infrastrukturális fejlesztéseket is bemutattak március elején, az Uniós Fejlesztések nyílt napja - Séta a kulisszák mögött című program keretében, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szervezésében.     
 
Az Új Széchenyi Terv keretében 8200 milliárd forintból eddig csaknem 14 ezer beruházás valósult meg, amelyek nagy részét a lakosság csak a hírekből ismerheti. Az NFÜ ezért – hagyományteremtő szándékkal – országos nyílt napot hirdetett a polgárok európai éve alkalmából, amelynek keretében 24 beruházást tekinthettek meg az érdeklődők.
    
Olyan intézmények kapui nyíltak ki a program során, amelyek egyébként egyáltalán nem, vagy csak belépőjeggyel látogathatók. Megtekinthető volt például Budapesten az épülő 4-es metró Tétényi úti állomása, a Várkert Bazár tervezett rekonstrukciója, a Magyar Természettudományi Múzeum interaktív kiállítása, valamint a Zeneakadémia egyik megújult épülete.

Természetesen voltak programok vidéki helyszíneken is, ingyenesen volt látogatható a Korda Filmpark etyeki látogatóközpontja, a lőkösházi Vásárhelyi-Bréda kastély, valamint a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központ. A természetbarátoknak a Tisza-tavi Ökocentrum, az Ipolytarnóci Ősmaradványok, a hortobágyi Puszta Szafari vagy a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje kínált programot.
 
A nyílt napon azt is megnézhették az érdeklődők, hogyan készül az energiaital a HELL Energy gyárában, valamint bemutattak környezettudatos fejlesztéseket, így a Pannonhalmi Főapátság területén lévő biomassza fűtőművet, amely a megújuló energiaforrásokat használja fel az Apátság hőellátására, vagy a székesfehérvári Adu Develop Kft. ultrahangos PET-hulladék újrahasznosítási technikáját.

süti beállítások módosítása