Szeptember közepén osztotta ki a nemzetközi zsűri a legjobb mérnöki teljesítményért járó díjakat a Spanyolországban rendezett Solar Dechatlon Europe 2012 nevű, fenntartható házakat bemutató versenyen. A magyar csapat második lett kategóriájában, mindössze három ponttal lemaradva az első helyezett német ECOLAR csapat mögött.

A szakmai zsűri a ház mérnöki tervezését  és kivitelezését díjazta, ennek értelmében a tartószerkezeti, épületszerkezeti, villamos és gépész rendszereket pontozták. Nem ez volt az egyetlen díj, amit a magyar csapat szerzett, hiszen a zsűri különdíjjal jutalmazta a ház belső kialakítását. A zsűri kiemelte a szép tiszta épületszerkezeti megoldásokat, a fa- és acélszerkezetek okos együttes használatát, az épületbe épített napelemeket, valamint a magyar csapat által fejlesztett passzív hűtési rendszert, ami nyáron tökéletesen helyettesíti a légkondicionálókat.

Az Odoo szállítható, daruzható, többször könnyen összeépíthető és bontható – ezeknek a feltételeknek egyébként alapból meg kellett felelnie. “A legnehezebb feladat az volt, hogy a szükséges anyagot és pénzt is nekünk kellett összegyűjteni hozzá, ráadásul Madridban mindösszesen 10 napunk volt az építkezésre” – mondta Bakos Bálint, az Odooproject egyik csapatvezetője.

A Solar Decathlon Europe egy nemzetközi, egyetemek közötti innovációs verseny, ami 2002 óta kerül megrendezésre az USA Energetikai Minisztériuma és a spanyol kormányzat szervezésében. Célja a napenergia felhasználásával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése, illetve a zöldtechnológiák társadalmi, piaci támogatottságának megteremtése. A verseny során minden résztvevő csapatnak piaci szereplőkkel együttműködve, egy kizárólag napenergiát hasznosító, energiahatékony, környezettudatos, könnyűszerkezetes lakóépületet kell megterveznie és felépítenie.

Idén 20 csapat nyújtott be sikeres pályázatot, köztük a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata. A versenyben résztvevők munkájának elbírálása széleskörű  szempontrendszer alapján történt, melynek során építészeti, fenntarthatósági, energiahatékonysági, kivitelezési, esztétikai, és tájékozottsági szempontokat is figyelembe vettek, valamint hogy az épület mennyire állná meg helyét a piacon.

Az Odooprojectmagyar ház kialakítását a magyar népi építészetből vett motívum, a hangsúlyos ház-udvar kapcsolat inspirálta, melyben a zárt lakótér és a nyitott udvar együtt képezi a lakók életterét. A használók jellemző tartózkodási helye az évszakoknak és a napszakoknak megfelelően változhat, melyhez a ház egy rugalmasan használható teret biztosít. Az eredmény egy könnyen azonosítható, ikonikus házforma, mely tisztán tükrözi az energiatudatos tervezés és a szoláris építészet elveit.

süti beállítások módosítása