Az uniós Megújuló Energia Stratégiáról  és a transzeurópai energiainfrastruktúráról folytattak irányadó  vitát a tagállami küldöttségek az uniós Energia Tanács informális ülésén 2012. szeptember közepén, Nicosiában. A magyar delegáció, korábbi módosítási javaslatait fenntartva, összességében mindkét kezdeményezést támogatta.
 
Az Európai Bizottság korábbi közleménye szerint a megújuló energia hasznosításával növelhető az energiabiztonság, csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása, és már rövidtávon jelentős gazdaságélénkítő és foglalkoztatás-növelő  hatás érhető el. A Megújuló Energia Stratégia a 2020-as kötelező cél teljesülésével számolva, a későbbi időszak lehetséges intézkedéseit fejti ki a megújulók piaci integrálása érdekében.
 
A tervezet a jelenlegi támogatási rendszer felülvizsgálatát javasolja, kiemelt hangsúlyt fektetve a kutatás-fejlesztésre, a belső  energiapiac és a szomszédos kapcsolatok továbbfejlesztésére. A következtetéseket, több őszi tárgyalási forduló után, idén decemberben fogadhatja el az Energia Tanács.
 
A találkozón képviselt nemzeti álláspont szerint Magyarország is fontosnak tartja a megújuló energiaforrások hálózati és piaci integrációját. A 2020 utáni megújuló  beruházások kereteinek előkészítése a kiszámítható piaci környezet és a befektetői biztonság garantálása miatt is időszerű – áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiadott közleményben.
 
Az elöregedett európai energiarendszerek korszerűsítéséhez a Bizottság becslése szerint mintegy 1000 milliárd euró összegű  beruházásra van szükség 2020-ig. A javaslat 9 stratégiai energiafolyosót határoz meg, 3 prioritást élvező, horizontális célt rögzít (intelligens hálózatok telepítése, villamos energia "autópálya", határon átnyúló CO2 hálózatok fejlesztése).
 
Az intézkedéseknek a már elfogadott szabályozás megfelelő végrehajtását, a valóban indokolt befektetések ösztönzését és a fogyasztók motiválását, védelmét kell célozniuk. A magyar delegáció egyebek mellett azt javasolta, hogy az uniós finanszírozás lehetőségét a régi és új tagállamok közötti kohézió erősítése érdekében a nagyprojektek széles köre számára hagyja nyitva a jogszabály.
 

süti beállítások módosítása