Az autók még nem szélkerékkel mennek, de közvetve már ilyen berendezéstől is kaphatják hajtóerejüket. Barcelonában augusztus végén felavatták Európa első olyan töltőállomását, amelyen az elektromos üzemű autókat működtető villamos energiát szélerőmű segítségével állítják elő.

Az edie.net beszámolója szerint a Sanya Skypump elnevezésű töltőállomást 4 kW kapacitású, dupla-tengelyes szélrotorral szerelték fel. Ezt az Urban Green Energy vállalat szállította, míg az áramtöltő berendezés a General Electric technológiájával működik.

A megújuló energiákra épülő töltőállomásból New Yorkban és Pekingben is építenek egyet-egyet, kiegészítve szolár panelekkel. A tervek szerint így a városi elektromos hálózattól teljesen független, azaz folyamatosan működő kutakkal tudják az elektromos, illetve hibrid járműveket kiszolgálni.

A UGE szélturbinája 13 méter magas, és legalább 12 km/óra sebességű szélre van szüksége a villamos energia termeléséhez. A Sanya sort úgy tervezték, hogy minden összetevőjével együtt gyorsan és egyszerűen összeszerelhető legyen. 

A turbinától – amely  mindössze két óra alatt összeszerelhető – a csúszásmentes tornyokig, beleértve az elegáns kerítést minden elektronikus alkatrésszel együtt, a Sanya Skypump felállítása nem igényel bonyolult tudományos ismereteket. Ráadásul kis méretének köszönhetően lényegében bárhová telepíthető.
 

süti beállítások módosítása