Az ukrán parlament elfogadta azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében 2013-tól a benzinhez kötelezőszerűen bioetanolt kell adagolni. Eszerint 2013. január 1-től minden Ukrajnában árusítandó benzinnek 5 %, 2014-től pedig 7 % bioetanolt kell tartalmaznia.
 
„A Naftogaz Ukrajini új üzleti partnereivel hatékonyan eleget tud tenni a kormány és az államfő  elvárásainak. A vállalat megvalósítja az állami energetikai és szociális politikát” – hangsúlyozta Jevhen Bakulin, a Naftogaz képviselője. A köztisztviselő elmondása szerint az ukrán szeszgyárakban előállított bioetanolt a kőolajfinomító üzemekben fogják hozzáadni a benzinhez.
 
A Tsn.ua internetes hírportál szerint a Naftogaz és az Azovi kőolajtársaság együttműködésének célja, hogy Ukrajnában fejlesszék a motorüzemanyagot, a kőolajtermékek piacán növeljék az alternatív üzemanyag részesedését és erősítsék Ukrajna energetikai függetlenségét.
 
Szakértők azonban hangsúlyozzák, hogy ha a hagyományos üzemanyaghoz túl sok etanolt adagolnak, akkor ez a gépjármű üzemanyagrendszerében, valamint  a motorban kárt tesz. Ugyanakkor a bioetanolt nem tartalmazó benzinre kivetett jövedéki adó magasabb lesz, mint a bioetanolt tartalmazó benzin jövedéki adója, ami a tervek szerint a bioetanolos benzin árcsökkenéséhez vezethet, ezzel is ösztönözve a használatát.
 

süti beállítások módosítása