A világ egyik vezető olajhatalma, Szaúd-Arábia a közelmúltban 109 milliárd dolláros napenergetikai programot hirdetett meg. Terveik szerint a közeljövőben más megújuló energiaforrásokat is kiaknáznának az ország növekvő energiaigényének kielégítésére.

A világ legnagyobb olajexportőre az elmúlt évtizedekben az olajpénzen megvalósult fejlődésének köszönhetően egyre nagyobb energiafogyasztóvá vált, és mára komoly ellátási problémákkal küszködik. Mivel az elmúlt évtizedben az elektromos energiafelhasználás évente 7,5 százalékkal nőtt, így az ország vezetését nem csak környezetvédelmi, hanem gazdasági érdekek is vezérlik a megújuló energiaforrások minél nagyobb arányú felhasználásában.

Ennek érdekében a King Abdullah City for Atomic and Renewable Energy (KA-CARE) nevű alternatív energiák fejlesztésével foglalkozó állami cég kivitelezésében, 2032-ig 41 GW teljesítményű naperőművet építenek fel az országban. Ezekből 25 GW termodinamikus és 16 GW napelemes létesítmény lenne.

Az energiaéhségének csillapítására a sivatagi királyság több tízmilliárd dollárt fektet be a megújuló erőforrásainak kiaknázására, sőt a jövőben nagy mennyiségben exportálna is elektromos áramot. Ali ibn Ibrahim al-Naimi, energiaminiszter a bejelentés alkalmával úgy fogalmazott, a jövőben olyan mértékben kívánják exportálni a napenergiából származó elektromos áramot, mint napjainkban a kőolajat.

Ha mindez megvalósul, akkor 20 éven belül Szaúd-Arábia villamos energiájának közel 25%-át nyerné naperőművekből, amivel naponta több mint 500 ezer hordó olajt spórolna meg.

süti beállítások módosítása