Újabb teljesíthetetlen és emiatt automatikusan büntetéssel járó feltételeket szabna a szélerőművek számára a villamosenergia-rendszert irányító MAVIR iparági egyeztetésre bocsátott koncepciója – áll a Magyar Szélenergia Ipari Társaság (MSZIT) május közepén kiadott közleményében.

A rendszerirányító azért szigorítana, mert szerinte a jelenlegi pótdíjrendszer nem ösztönöz kellően a pontos menetrendadásra és annak tartására. Az MSZIT kiemeli, a javaslat szerint ha egy termelő nem ad havi menetrendet, vagy valós termelése 50 százalékkal eltér a havi menetrendjétől, akkor csökkentett áron tudja csak a megtermelt energiát értékesíteni.

Szélelőrejelzést viszont egyetlen adatszolgáltató cég sem vállal egy hónapra előre - hívja fel a figyelmet közleményében a társaság. A közlemény szerint a termelők abszurd módon csak úgy tudnák büntetésüket csökkenteni, ha éppen akkor állítanák le erőműveiket, amikor jelentős termelés van, elkerülve ezzel a számottevő eltérést a menetrendtől.

Hoffmann Lászlót, az MSZIT elnöke szerint a felmerült módosításokkal nem lehet a menetrendadást pontosabbá tenni, nem növekszenek az adóbevételek, és nem csökkennek az energiaárak, viszont csőd közeli helyzetet idézhetnek elő a már üzemelő megújuló erőműveknél, lehetetlenné teszik az újabb beruházásokat, így tovább csökkentik a magyar megújuló-energia termelést.

süti beállítások módosítása