A kínai Kereskedelmi Minisztérium vizsgálatot indít, mert véleményük szerint az Egyesült Államok piaci versenyképességét korlátozó kormányzati politikát folytat a megújuló energia ágazatban érdekelt kínai vállalatok ellen.

A minisztérium hat olyan programot kíván megvizsgálni, melyek szél-, nap- és vízenergiát érintő megújuló energiaprogrammal foglalkoznak.

A vizsgálat alapját az adja, hogy kínai kamarák és más szakmai érdekvédelmi szervezetek úgy vélekednek, az Egyesült Államok kormányzati politikája kedvezményekkel támogatja a megújuló energia szektort, amivel kereskedelmi akadályt képez, s megsérti a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait. Ennek köszönhetően akadályozza, illetve korlátozza a kínai megújuló energia szektor fejlődését.

Az érintettek azt kérik, hogy az illetékesek járjanak el a negatív hatások megszüntetése, a méltányos kereskedelmi környezet megteremtése érdekében. A tervek szerint a vizsgálatot 2012. május 25-ig befejezik, de indokolt esetben ennek időtartamát három hónappal meghosszabbíthatják.

A kínai döntésre azt követően került sor, hogy az Egyesült Államok bejelentette, hogy azonos célból vizsgálat tárgyává teszi a kínai gyártású napelemeket. Erre - mintegy válaszul - a kínai szakmai szövetség felvetette, hogy antidömping és támogatási eljárást kér az elemgyártáshoz szükséges poliszilícium USA-ból származó importjára.

A kínai napelemek importja az Egyesült Államokban 2010-ben több mint a duplájára - az egy évvel korábbi 640 millió dollárról - 1,5 milliárd dollárra nőtt.

süti beállítások módosítása