Magyarországon egyre több város és kisebb település is próbál spórolni az energetikai korszerűsítések révén. Ezekhez nagyban hozzájárul a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP), amely különböző pályázatok révén segíti a településekért tenni kívánó önkormányzatokat.

Legutóbb a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat jutott jelentősebb összeghez korszerűsítés céljából. Az önkormányzat összesen egymilliárd forintot tud fordítani intézményei energetikai korszerűsítésére, és az ehhez szükséges forrás nagyobb részét KEOP pályázaton nyerte el a helyhatóság.

Az elnyert beruházási összeg nyolc pályázat között oszlik meg, melyek főleg oktatási intézmények. Az ibrányi Móricz Zsigmond Gimnázium újulhat meg elsőként a rájuk eső mintegy 232 millió forintból. Ennek jelentős részét, több mint 160 millió forintot a támogatás révén kapja az 1962-ben alapított intézmény.

A beruházás keretében az intézmény főépülete mellett a kollégium és a tanműhely energetikai rekonstrukcióját végzik el. A falak és a tető hőszigetelése mellett kicserélik az elavult nyílászárókat is. A legjelentősebb változás a fűtés és a világítás korszerűsítésében lesz, hiszen a fosszilis energia részleges kiváltására napkollektorokat és napelemeket szerelnek fel.

A fejlesztéseknek köszönhetően az épületek energiaköltsége csaknem felére csökken. A továbbiakban az önkormányzatnak helyt adó megyeházát és több térségi iskolát újítanak fel majd. A jövőben ezektől évente mintegy 100 millió forint megtakarítást remél a szabolcsi önkormányzat.

süti beállítások módosítása