A világszerte felépülő fenntartható  épületek hatására a londoni Gherkin Tower is változásra készül. Tervük nem kisebb, mint külsejét örökre megváltoztatni, így alakítani „zöld épületté” a szó szoros értelmében is. Az épület tulajdonosai is jól járnak a beruházással, ugyanis várhatóan felére csökkenhet a működéshez felhasznált energia mennyisége.

A Norman Foster által tervezett torony a közelmúltban kezdett el tesztelni egy innovatív homlokzati panelt, amely a levegőből magába szívja a nedvességet, és specializált „membránjain” keresztül elegendő vizet tud generálni növények növekedéséhez. A többnyire zuzmók és fű keverékéből álló növények a panelből kinőve fogják beborítani a homlokzatot.
 
A tisztajövő.hu cikkéből kiderül, az új technológia számos előnnyel jár. Többek között fejlett árnyékolástechnika, hőszigetelés, csökkentett vízfogyasztás, energiatermelés az egész épület számára, anyagok újrahasznosítása, belső terek levegőjének javítása, illetve az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem növelése.

A 30 St Mary Axe (becenevén The Gherkin, azaz Az Uborka), vagy más néven Swiss Re Building egy felhőkarcoló London fő üzleti negyedében, a City of Londonban. Az épületet 2003-ban fejezték be és 2004. április 28-án nyitották meg. 180 méteres magasságával, valamint 40 emeletével egy új korszak kezdetét szimbolizálja, amelyre a magasépítésű irodaházak robbanásszerű növekvő száma jellemző.

2005 decemberében a felhőkarcolót a Világ legcsodáltabb új épületének nyilvánították egy felmérés alapján, amelyet a világ legnagyobb építész vállalataival készítettek. Az épület nagy távolságokból is látható. Így például északon az M11-es autópályán már 32 kilométer távolságból, míg nyugaton a Windsor Great Parkban található III. György szobortól is látható. Ugyanígy élvezhető a látványa a London Eye-rőól, ugyanakkor keleten az A10-es főútról a Bishopsgate területén épült tornyok eltakarják.

süti beállítások módosítása