A francia kormány több százmillió eurós programot jelentett be a gyengélkedő hazai autóipar támogatására. Növelik a környezetkímélő kocsik gyártásának szubvencióját, és hitelekkel segítik a beszállító kis- és középvállalatokat. A csomag fő célja, hogy a környezetkímélő gépkocsik vásárlása felé terelje a fogyasztókat, és büntesse a "benzinfalók" vevőit.

A Peugeot és a Renault az utóbbi években nagy összegeket fektetett be a tiszta technológiájú járművek fejlesztésébe, és a kormány úgy véli, hogy ezek vásárlásának ösztönzésével, környezetvédelmi mezbe öltöztetve a nélkül tudják támogatni a hazai gyártókat, hogy felbőszítenék az uniós versenyhatóságot.
   
Az elektromos autók szubvencióját 5 ezerről 7 ezer euróra növelik, a hibrid gépkocsikét pedig 2 ezerről 4 ezer euróra. Arnaud Montebourg ipari miniszter szerint a szubvenciók jövőre közel 500 millió eurójába kerülnek a költségvetésnek.
   
Ugyanakkor a nagy emissziójú kocsik vásárlóit nagyobb büntetőilletékekkel akarják jobb belátásra bírni. A részleteket később dolgozzák ki. Ezen kívül bátorítják az új technológiákba való beruházásokat, és 600 millió eurós hitelkeretet nyitnak az ágazat készpénzhiánnyal küzdő kis- és középvállalatainak támogatására. A csomag időzítése összefügg azzal, hogy a Peugeot szerdán közölte: az első félévben 819 millió eurós veszteséget szenvedett el.
   
Párizsban egyszersmind azt is bejelentették, hogy vizsgálatot kérnek a dél-koreai autógyártók "tisztességtelen piaci versenyével" kapcsolatban. Az unió és Dél-Korea 2010-ben kötött szabadkereskedelmi megállapodása után nőtt az ázsiai gyártók részesedése az európai piacon. Az egyezmény lehetőséget ad piacvédelmi intézkedések megtételére, amennyiben "érzékeny területeken hirtelen felszökik az import".
 

süti beállítások módosítása