Hatékonyabban hasznosíthatók a növényi és az állati szervesanyag-tartalmú hulladékok azzal a megoldással, amelyet a Terra Humana Kft. fejlesztett ki. Az eljárás eredményeként pirolízis gáz, illetve széntartalmú maradék, azaz bioszén keletkezik – tájékoztatta a cég az MTI-t.

A 130 millió forint összköltségű projektet a piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenységet támogató  pályázat keretében valósították meg, 99,5 millió forintos európai uniós támogatással.

A Terra Humana az MTA Kémiai Kutatóközpont Nanokémiai és Katalízis Intézetével együttműködve egy összeurópai problémára is megoldást talált. Az állattenyésztőknek ugyanis komoly nehézséget okoz, hogy a felnevelt állatok testtömegének csak körülbelül felét lehet élelmiszerként hasznosítani.

A maradék húst és csontot fehérje feldolgozókban ártalmatlanítva kezelik. Hús- és csontlisztet állítanak elő  belőle, amelynek tápba keverését azonban az Európai Unióban 2001-től megtiltották. Az óriási mennyiségű vágóhídi melléktermékek ártalmatlanítása azonban jelentős költséggel jár. A csontliszt közvetlen elégetése nehézkes, közvetlen hasznosítása pedig nem biztonságos és nem gazdaságos.

Az új szenesítési technológiával viszont a problémás anyagból értékes végterméket lehet előállítani, amely során magas foszfortartalmú csontszén (természetes talajjavító) és biogáz keletkezik. A társaság tájékoztatása szerint az innovációs projekt iparorientált eredményeinek hasznosítása, már az idei év során várható.