A növekvő kereslet kielégítésére Kína a hagyományos és megújuló energiaforrások termelőkapacitásait is növelné, a fogyasztás szabályozására pedig egy központi rendszert is létrehoznak.

„Az energiaellátás terén növekvő nyomás nehezedik Kínára, hiszen nemcsak, hogy nő a kereslet, de az energiaforrásokért folyó nemzetközi verseny is fokozódik” –mondta január közepén Liu Tienan, a kínai nemzeti energiahivatal elnöke az éves energiaipari munkakonferencia lezárásaként.

Az ellátás folyamatosságának biztosítására Kína az idén optimalizálja forrásait, energiaszállítási projektek építésébe kezd, fokozza olaj-, gáz- és szénkészleteit. Az energiahivatal 2012-ben 200 millió tonnával kívánja növelni az ország széntermelési kapacitását, míg az elektromos energia termelését 70 millió kilowattal bővítené.

A tervek közt a nukleáris energiakapacitás fokozása is szerepel, egyelőre konkrétumok nélkül, mivel ehhez egy új biztonsági terv elfogadása szükséges.

A megújuló energiákat illetően 2015 végéig 15-18 millió kilowattal növelnék a szélenergiából, 3 millió kilowattal pedig a napenergiából származó termelést. A tervek szerint idén 20 millió kilowatt kapacitású vízenergia-hasznosítási projekteket is indítanak. Az energiahivatal becslése szerint a termelés fokozásával 600 ezerrel nő az árammal ellátott háztartások száma.

Az energiafelhasználás szabályozására a jelenlegi ötéves terv ideje (2011-2015) alatt egy központi rendszert hoznak létre. Ennek keretein belül a kormányzat évente egy energiafogyasztási határt szabna, az egyes tartományok számára kvótákat határozna meg. A helyi kormányzatok a felesleget egymás közt értékesíthetnék, ezzel is optimalizálva a rendszert.

süti beállítások módosítása