A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaugon, a megyei önkormányzat fenntartásában működő „Szőke Tisza” Fogyatékosok Otthonában átadták azt a korszerű rendszert, amely biomasszából nyeri a fűtési energiát és napkollektorok segítségével állítja elő a használati meleg vizet.

Az intézmény a közel 100 millió forint összköltségű fejlesztésre a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretéből több mint 58.5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert, melyet a fenntartó további 39 millió forint saját forrással egészített ki.

Az intézmény eddiginél kisebb környezeti terheléssel járó, megújuló energiára alapuló fűtése és melegvíz-ellátása valósult meg a fejlesztéssel. Ennek része a bioenergiára épülő hőellátó rendszer és épületének megépítése, egy 300 kilowatt teljesítményű biomassza kazán, valamint betároló és aprít a rendszer. Az épületen 8 darab napkollektort is elhelyeztek a kivitelezők, melyek egy 750 literes tárolóban használati meleg vizet állítanak elő.

A korszerűsítésnek köszönhetően évente 1956 gigajoule fűtőértékű fosszilis energiahordozót, valamint 115 tonna üvegházhatású szén-dioxid kibocsátást takarítanak meg és 56 gigajoule mennyiségű napenergiát, illetve 152 tonnányi biomasszát hasznosítanak a létesítményben.

A változtatásra leginkább azért volt szükség, mert az otthon öt évvel ezelőtt felújításon esett át, és új intézményrészekkel is bővült. Ennek köszönhetően az alapterület 3,5-szörösére, a beépített légköbméter pedig 2,7-szeresére növekedett. A széntüzeléses kazánokat pedig vezetékes földgázellátás váltotta, így az éves fűtésköltség jelentősen megnövekedett.

A tiszaugi „Szőke Tisza” Otthon jelenleg 100 férőhelyen nyújt bentlakásos ápolást és gondozást értelmi fogyatékos, valamint halmozottan fogyatékos felnőttek és 18 év feletti fiatalok számára.

süti beállítások módosítása