Az Egyesült Államokban megválasztották a „legzöldebb épületet”. Ez a wisconsini bencés apácák háza lett, akik új rendházuk építésekor a régi zárda építőanyagát szinte teljesen mértékben újrahasznosították és felhasználták.

Az apácák maguk bontották le a régi épületet és minden használható anyagot beépíttettek az újba. A régi zárda 99,75 százalékát, közel 8,7 tonna építőanyagot használtak, illetve hasznosítottak újra.

A Wisconsin államban található Madisonban álló Szent Bölcsesség bencés apácazárda épületébe hatalmas ablakokon keresztül jut be a fény, míg a tetőn napkollektorok találhatóak, melyek segítségével a villanyszámla 15 százalékát tudják fedezni.

Az épület klimatizálásáról 39 geotermikus hőszivattyú gondoskodik: a rendszer télen fűt, nyáron hűt. Ha egyikre sincs szükség, az ezerötszáz éves rend nővéreit az automata központ e-mailben figyelmezteti az ablaknyitásra. Az új épület energiaszámlája harmada a korábbinak, köszönhetően az említett napkollektoroknak és geotermikus klímaszabályozásnak.

Az épületet az Amerikai Zöld Épületek Tanácsa (USGBC) minősítette a leginkább környezetbarát létesítménynek, LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) Platinum minősítéssel díjazva azt. Mellesleg nem ez az egyetlen díj, amit kaptak, hiszen ez idáig kilenc építészeti díjjal ismerték el az új rendházat. Az apácák saját házuk felújítása mellett a zárda körüli prérit és a két környékbeli tavat is megtisztították.

süti beállítások módosítása