Rekordmagasságú élelmiszerárakról adott tájékoztatást legutóbbi beszámolójában a FAO, az ENSZ római székhelyű Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Szervezete. Számításaik szerint tavaly októbertőt négy hónap alatt 15 százalékkal nőtt az élelmiszerek ára, aminek következtében a közepes és alacsony jövedelmű országokban 44 millióval növekedhet a szegények száma.

Csak az Egyesült Államokban a tavalyi év második felében 73 százalékkal emelkedett a gabona ára. Az ENSZ Világélelmezési Programja szerint ez egyértelműen annak köszönhető, hogy az amerikai gabonatermésnek a korábbinál jóval nagyobb részét használták fel bioetanol előállítására.

Timothy D. Searchinger, a Princeton Egyetem kutatója szerint, amíg az USA-ban a gabona, Európában a repce, Ázsiában és Dél-Amerikában a cukornád keresleti görbéin látszik leginkább, hogy a bioüzemanyag hozzájárul az árak növekedéséhez és a piacok feszesebbé válásához.

Ezzel azonban úgy tűnik nem nagyon foglalkoznak, hiszen az USA kongresszusának döntése szerint, 2022-re 36 milliárd gallonnak kell lennie a bioüzemanyag felhasználásnak, ami épp a négyszerese a 2008-as fogyasztásnak.

Olivier Dubois, a FAO bioenergia-szakértője szerint pont az ilyen döntések miatt kell az érintett országoknak felülvizsgálni eddigi politikájukat. Javaslata szerint szigorítsák a bioüzemanyagokra vonatkozó előírásokat ha szükséges, illetve legyen lehetőség azok felfüggesztésére is abban az esetben, ha az élelmiszertartalékok lecsökkennek, vagy az élelmiszerárak túl magasra szöknek

süti beállítások módosítása