Szakemberek szerint komoly jövője van a biogáz-forrású távfűtésnek. Ennek ékes példája, hogy a Miskolci Hőszolgáltató Kft. is minél több megújuló energiaforrást szeretne bevonni a távhőrendszerbe. Ezzel elsősorban a földgázfüggőséget szeretnék enyhíteni, és így nyitnának a környezetbarát megoldások felé.

Az ügyben jelentős szerepet kap a rekultivált Bogáncs utcai szemétlerakóból kinyert biogáz és az azt hasznosító Futó utcai fűtőmű. A következő lépésben a nagyobb közintézmények hőellátásának korszerűsítése, átalakítása szerepelne.

Ebben az esetben vagy a jelenlegi távhőrendszerre kapcsolással, vagy ahol ez nem gazdaságos, ott biomassza és napenergia segítségével, egyedi rendszerben gondolkoznak az átalakításon.

Az mindenesetre jól látható, hogy szeretnék a biomasszát szélesebb körben is felhasználni. Így több városrészben is elképzelhetőnek tartják az energiahordozó átállítását földgázról biomasszára.

Az itthon is kinyerhető vagy előállítható energiahordozók közül a legegyszerűbb megújuló energiaforrás a biomassza. Ezt aprófa mellett elsősorban energianövényekből lehet előállítani.

Szakemberek szerint ha beindul a környéken a biomassza alapú fűtés, úgy nem lenne szükség új kazánok építésére, beszerzésére, ugyanis megfelelő megoldás lehet a meglévő földgázkazánok egy részének az átépítése, átállítása.

süti beállítások módosítása