Finn szakemberek már tavaly keresték a lehetőségét, hogy miként tudnának együttműködni olyan magyar vállalatokkal, amelyek az energiaszektor és a hulladékfeldolgozás területén működnek.

Eddig konkrét megállapodásokról nem lehetett hallani, pedig a skandináv országtól lehetne tanulni, hiszen ők rendelkeznek a leghatékonyabb távfűtési rendszerekkel, az ország világszinten vezető a kapcsolt hő- és energiatermelés, valamint a biomassza alapú energiaforrások felhasználásában.

A finnek nem szégyellik beismerni, hogy a hideg éghajlat és a városok közötti nagy távolságok kényszerítették őket az energiahatékony, környezetbarát megoldások alkalmazására.

Finn szakemberek szerint vállalataik a legjobb megoldásokat kínálják, amelyek segítségével jelentősen növelhető lenne hazánkban az energiahatékonyság, a biomassza- és a bioüzemanyag-felhasználás, illetve elősegíthetenék a fűtési-hűtési rendszerek modernizálását.

A finn gazdasági államtitkár véleménye szerint hazánkban az egyik legfontosabb cél a hulladékkezelés módjának megváltoztatása lenne.

Magyarországon a kommunális hulladék mintegy 80 százaléka szemétlerakókra kerül, ami az egyik legrosszabb arány az EU-ban. Ezzel szemben Skandináviában a háztartási hulladék felét újrahasznosítják, másik felét pedig energiatermelésre használják.