A bioüzemanyag ellen állást foglaló szakemberek egyik legfőbb érve, hogy annak előállítása jelentősen hozzájárul az élelmiszerválság kialakulásához. Egy amerikai környezetvédelmi szakember a Washington Postban közölt kimutatása szerint a bioüzemanyagot a világ gabonáinak több mint 6,5%-ból állítják elő, 8%-ból pedig növényi olajat gyártanak. Mindez az elmúlt években 2%-ról növekedett meg, míg 2004-ben még csaknem kimutathatatlan volt.

Idén egyelőre megtorpant az élelmiszerárak emelkedése, de ennek okát még senki nem kutatta. A három évvel ezelőtti gazdasági válság folyamán a gabonaár rekordot ért el, hatalmas vitát váltva ki számos fejlett országban az élelmiszerek árai körül.

Ha nincs is szoros összefüggés, de nem kizárt, hogy az élelmiszerválságnak a tunéziai és egyiptomi tüntetések, polgárháborús helyzet kialakulásában is szerepe volt.

A Nemzetközi Élelmiszerpolitikai Kutatóintézet (International Food Policy Research Instutite) három évvel ezelőtti kimutatása szerint a bioüzemanyag számára egyre fokozottabban termelt kukoricának kulcsfontosságú szerepe van az árrobbanás kialakulásában.

A World Bank szintén egyetért azzal, hogy a bioüzemanyagok árainak lecövekelése Európában és az USA-ban, a legnagyobb tényezője a mindent érintő drágulásnak.

Az amerikai etanol előállító Growth Energy vállalat azonban jól kifundált, felülről vezérelt félrevezető kampányról beszél. A cég túlzónak nevezte a bioüzemanyag élelmiszerárakra gyakorolt feltételezett negatív hatását.

Ugyanakkor nem cáfolták, hogy kukoricából állították elő a mintegy 172 milliárd liter üzemanyag-mennyiséget, de hangsúlyozták, hogy azt csak és kizárólag állati takarmányozásra szánt kukoricából nyerték, ami egyébként emberi fogyasztásra alkalmatlan.