Az Egyesült Államokban is komoly viták vannak a bioüzemanyag hasznosságáról, illetve több tényezőt is figyelembe véve, annak esetleges feleslegességéről vagy gazdaságtalanságáról. Ennek ellenére hamarosan új üzemanyagot vezetnek be, amely a megszokott fosszilis alapú benzin mellett tizenöt százalék bioetanolt tartalmaz.

A Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) határozata szerint az eddigi 2007-es helyett, már minden 2001-es évjáratnál fiatalabb személyszállító autókba tankolható lesz az új E15 névre keresztelt keverék.

A tervek szerint már a nyár elején bevezetik az új üzemanyagot. Az engedélyezéshez azonban elengedhetetlen, hogy téveszthetetlenül beazonosítható, minél jobban megkülönböztethető legyen a benzinkutakon.(Erre jó példa, hogy Németországban éppen a megfelelő tájékoztatás elmaradása miatt bukott meg az E 10 nevű üzemanyag.)

A magasabb etanol tartalom ugyanis az olyan járművek motorjait, melyek nem alkalmasak ilyen üzemanyaggal történő üzemeltetésre tönkretehetik, illetve nőhet káros-anyag kibocsátásuk. Ez jelenleg azt jelenti, hogy az amerikai járművek kétharmadába lesz tankolható az új üzemanyag.

Az E 15-nek természetesen hívei és ellenzői is vannak. Előbbiek úgy vélik, a bioüzemanyag ipar terjedésével új munkahelyek alakulnak ki, és a kőolajtól való függőség is jelentősen csökkenthető.

Az ellenzők pedig úgy érvelnek, az E 15 nagy veszélyeket rejt magában a gépkocsi tulajdonosoknak, emellett szkeptikusak az etanollal szemben, mivel számos vizsgálati eredmény utal arra, hogy a növényekből előállított üzemanyag negatív környezeti illetvegazdasági hatásai meghaladják annak előnyeit.