Bár hazánkban csak a közelmúltban lett jelentős viták tárgya a bioüzemanyag gyártása, az ENSZ már évekkel korábban figyelmeztette tagállamait, hogy alaposan gondolják át a bioüzemanyagokra való átállást, nehogy több káruk származzék belőle, mint hasznuk.

A nemzetközi szervezet kiemelte, ha így folytatódik a bioüzemanyagok terjedése, 2020 környékére Indonéziában az őserdők helyén pálmafaültetvények lesznek, de az ázsiai és dél-amerikai országok kisgazdaságai is tönkre mehetnek a földterületek koncentrációja miatt.

Márpedig a földre szükség lesz, hiszen az Egyesült Államok kormányának tervei szerint 2017-re az ország üzemanyag felhasználásának egynegyedét bioüzemanyag tenné ki. Az USA-ban erre „természetesen” már ki is találták a megoldást.

Egy egyetemi kutatócsoport ugyanis gyümölcscukor-alapú bioüzemanyag előállításával kisérletezett és sikerült olyan vegyületet találniuk, amely 40 százalékkal több energiát hordoz, mint a már ismert bioetanol. A dimetilfuran nevű szer tulajdonságait az olajéhoz hasonlítják, de úgy vélik kevésbé illékony, mint az etanol és az sem okoz jelentős problémát, ha vízzel érintkezik.

Ha a további vizsgálatok során kiderül, hogy a környezetet sem károsítja, nem elképzelhetetlen, hogy pár év(tized) múlva, ez lehet az elsőszámú üzemanyag.