Adózás, drágaság, éhínség

Címkék: éhezés adó

2011.03.17. 08:39

Sokan állítják manapság, hogy a bioüzemanyagok használata azért is sokkal jobban megéri a hagyományos üzemanyagénál, mert adómentesek. Ezáltal lehet ugyan hogy drágább az előállításuk, de az adómegtakarítás miatt végeredményben a fogyasztó számára mégis olcsóbbak.

Miután azonban az világ valamennyi országa a gazdaságból él, az érintettek hamarosan rájönnek majd, hogy ha az adott árú egyben érték is, azt nem lehet csak úgy osztogatni, előbb-utóbb adóztatni kell majd.

Ez azonban még mindig csak a kisebbik társadalmi gond, azonban sokkal fontosabb kérdés, hogy ahhoz, hogy a bioüzemanyagokhoz szükséges növényeket előállítsák, terület kell. Erre Európában már nincs nagyon hely, így ezt máshonnan kellene elvenni.

Ahhoz, hogy át lehessen térni a bioüzemanyag előállításához szükséges növények termesztésére, jelentős mennyiségű területet kell kivonni az élelmiszertermelésből, ezáltal könnyen meglehet, hogy azokban az országokban, ahol eddig még biztosítani tudták a megfelelő mennyiségű élelmiszer helyi előállítását, esetleg még felesleg is volt, ott tömeges éhínség üti fel a fejét.

De „szerencsésebb” esetben is az élelmiszerárak jelentős növekedésére számíthatunk, mivel egyre kevesebb élelmiszernövényt termel a világ. Vegyük például a kukoricát, melynek termelése élelmiszerként nem éri majd meg kisebb jövedelmezősége miatt. Ugyanakkor etanol előállítására használva - a magasabb olajárak idején – a legkeresettebb alapanyagok közé fog tartozni.