Városlődön idén is megtermelték a helyi óvoda, iskola konyhájára szükséges bio zöldséget a régi hivatal kertjében. Már három éve kitisztították a ház mögötti fás területet, amelyről az a hír járta az idősebbek körében, hogy kiváló a talaja zöldségtermesztéshez. A településen egyébként is mindent elkövetnek azért, hogy a jó termőföldeket hasznosíthassák. Arra is volt példa, hogy rászoruló családok részére biztosítottak ingyen önkormányzati területet, hogy ott zöldséget termesszenek saját célra.

Az egykori hivatal udvarán idén paprika, paradicsom, hagyma, lilahagyma, zöldség termett mintegy kétezer négyzetméteren, burgonyát még ennél is nagyobb, kétezer-ötszáz négyzetméteren termelnek a Veszprém megyei községben. Bebizonyosodott, hogy valóban kiváló a terület humuszos talaja, főként paprikatermesztéshez. Igaz, tavaly felerősítették birka trágyával, hozzáértők szerint ez azonban ráfér a földre háromévente.

A zöldség tárolását is helyben, a kolostor földes pincéjében oldják meg. A közhasznú dolgozók egyike tartotta rendben a kertet, ahol kút is van, ezért a nyári szárazság sem okozott gondot, hiszen egy tartályt is használtak, így folyamatosan langyos vízzel locsolhattak.

Csekényi István a mindössze 1500 lélekszámú település polgármestere elmondta, egész évben nem kellett vegyszerrel permetezni a zöldséget, elég volt a csalán lével, a kártevők messze elkerülték a kertet. Csak a burgonya védelmét kellett permetezéssel megoldani.

A veol.hu cikke szerint a gyermekétkeztetéshez a nyugdíjasok segítségével paradicsomlét és lecsót tettek el télre, a gyermekjóléti szolgálat által megnevezett családoknak ugyancsak segítettek a terményekkel, és a szolgálat nyári táborában szintén jól jött a helyi zöldség.

Jövőre mindezeken túl a közkonyhát is szeretnék ellátni, ehhez azonban növelni kell a földterületet mintegy ezerötszáz négyzetméterrel, és két újabb közmunkásnak ad majd feladatot a kert.

süti beállítások módosítása