Magyar hightech kisvállalkozások - nemzetközi tenderen megelőzve a német és svájci konkurenseket - nagy értékű műszerszállításra kaptak megrendelést a berlini és müncheni neutronközpontoktól. A Mirrotron Kft. és két akadémiai intézet által alkotott konzorcium új, innovatív méréstechnikai eszközöket fejleszt. Ezeket beépítve a nagyintenzitású neutron-sugárzással működő berendezésekbe, a bio- és nanotechnológiai kutatásokban is a legkorszerűbb vizsgálatok folytathatók

A cég egyik fő termékére, egy neutronoptikai mérőlánc (úgynevezett neutronvezető) kiépítésére a München melletti Heinz-Meier-Leibnitz Zentrum (MLZ), a világ egyik legnagyobb és legkorszerűbb neutronkutató laboratóriuma adott le megrendelést.

A Helmholz-Zentrum-Berlin neutronkutató helyről két jelentős megrendelés érkezett, szintén megelőzve a tenderen a német és svájci gyártókat. Ennek külön érdekessége, hogy a Berlinben épülő spektrométer működési elvének kidolgozásához jelentős mértékben hozzájárultak az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársai is.

A magyar vállalat ehhez a berendezéshez is neutronoptikai eszközöket (neutronvezetőket) szállít és egy másik megrendelésként a velük együttműködő ANTE Kft. a neutrondetektor-rendszer kiépítését nyerte el.

A nyilvános cégadatok szerint a Mirrotron Műszaki Fejlesztő Kft. tavaly 196 millió forint adózott nyereséget ért el több mint kétszeresét a megelőző évinek. Árbevétele ez idő alatt 636 millió forintról 716 millióra emelkedett, a cég árbevételének szinte egésze exportból származik.

süti beállítások módosítása