Az augusztus 1-jével hatályba lépő törvénymódosítás miatt a jövőben nem havonta, hanem évi rendszerességgel kell teljesíteniük az üzemanyag-forgalmazóknak a forgalomba hozott motorbenzinről, dízelgázolajról és bioüzemanyagról a vámhatósághoz teljesítendő jelentési kötelezettségüket.

Az éves jelentéssel összefüggésben megváltoznak a jogszabályban az üzemanyag-forgalmazó jelentési kötelezettségével kapcsolatos bírság kiszabására vonatkozó rendelkezések.

A NAV honlapján olvasható közleményből kiderül, a megújuló energia közlekedési célú felhasználásának előmozdításáról és a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentéséről szóló 2010. évi CXVII. Törvénynek (továbbiakban: Büat.) a bioüzemanyag részarány teljesítésével kapcsolatos jelentést érintő rendelkezései 2013. augusztus 1-jével módosulnak.

A módosuló rendelkezések alapján az alábbiakra kell figyelemmel lenni:

Az üzemanyag-forgalmazó által forgalomba hozott motorbenzinről, dízelgázolajról és bioüzemanyagról a vámhatósághoz teljesítendő jelentési kötelezettség tárgy időszaka megváltozik, így már nem havonta, hanem évente kötelező a jelentést benyújtani.
Az üzemanyag-forgalmazó a jelentését a tárgyévet követő év harmadik hónapjának 20. napjáig köteles teljesíteni a vámhatóság hoz.
Az éves jelentéssel összefüggésben megváltoznak a jogszabályban az üzemanyag-forgalmazó jelentési kötelezettségével kapcsolatos bírság kiszabására vonatkozó rendelkezések.

Az előzőek okán az üzemanyag-forgalmazónak ez évre vonatkozóan utolsó havi jelentését 2013. július hónap tekintetében 2013. augusztus 20-ig kell benyújtania, azaz az augusztus hónap esetében 2013. szeptember hónapban már nem kell havi jelentést benyújtani. A 2013. augusztus 1-jével hatályba lépő szabályok alapján az üzemanyag-forgalmazónak a teljes 2013. évre vonatkozó jelentését 2014. március 20. napjáig kell teljesíteni a vámhatósághoz.

süti beállítások módosítása