Uniós projekt keretében kommunális hulladék gyűjtésére alkalmas elektromos hajtású tehergépjárművet fejlesztenek a Debreceni Egyetem Műszaki Karán. A békéscsabai székhelyű Tappe Hulladékgazdálkodási Kft., az Energotest Diagnosztikai és Automatizálási Kft., valamint a Debreceni Egyetem közös nyertes pályázatát július közepén mutatták be.

A projekt célja az együttműködő partnerekkel együtt egy innovatív, napelemmel ellátott elektromos hajtással rendelkező kukásautó prototípus kifejlesztése. Az új fejlesztésű autóval gazdaságos módon kiváltható a manapság használatos, fajlagosan nagy költségeket felemésztő begyűjtési eljárás. A projekt eredményeként egy - P - rendszámmal ellátott közúti próbákra alkalmas prototípus jármű készül el.

A járműhöz kifejlesztésre kerül továbbá egy konténerbe telepített teljesítménymérő pad, amivel szimulálhatók az egyes begyűjtési szakaszokhoz tartozó átlagos dinamikai ciklusok és ezt megfelelő szoftver segítségével tesztelési célból a motor hajtott tengelyére szimulációként elő lehet állítani.

A civishír.hu cikke szerint a teherautón lesz vázszerkezet futóművel és a szemét gyűjtésére, szállításra alkalmas felépítménnyel, emellett a tanszéken kifejlesztett szabadalmi bejegyzés alatt álló elektromos hajtás is megtalálható lesz.

Ezt segíti egy hajtáshoz kapcsolódó energia visszatermelő rendszer, valamint egy villamos energiatermelő napelem is. A begyűjtésben hatalmas segítséget jelent az energiafelhasználást felügyelő és rögzítő telemetria rendszer, valamint az energiatakarékos tömörítő rendszer.

süti beállítások módosítása