A megújuló energiaforrások részarányának az uniós energiafelhasználásban 2030-ra a 30 százalékot kell elérnie – erősítette meg nem kötelező erejű határozatában az Európai Parlament a brüsszeli bizottság célkitűzését. Azt az elképzelést, hogy ez az arány 40-45 százalék legyen, a képviselők 365:284 arányban nem fogadták el.
 
A tisztajövő.hu cikke szerint, az Európai parlament a mostani határozatot mindazonáltal egy kiinduló pontnak tekinti a részarányra vonatkozó további vitákhoz, a parlamenti nyilatkozat szerint a megújulók támogatása terén ezt kell tekintetbe venni a 2020 utáni klímapolitikai döntésekhez, az elérendő célokhoz szükséges európai (azaz uniós) támogatási rendszerhez.
 
A 40-45 százalékos célkitűzés támogatói szerint viszont a megújulók ilyen arányú részesedése az energiamérlegben „tökéletesen elérhető” lenne és reményüket fejezték ki, hogy az Európai Bizottság ambiciózusabb célokat tűz majd ki 2030-ra a jelenlegi 30 százaléknál – írja az euractiv.com a parlament keddi vitájának értékeléséről szóló jelentésében.
 
Az EP irányelve azt írja elő a tagállamoknak, hogy évente minimum 1,5 százalékkal csökkentsék az energiafelhasználásukat. A kellő mozgástér biztosítása érdekében az irányelv azt nem szabályozza, hogy a tagállamoknak hogyan kell a megtakarítást elérniük.

süti beállítások módosítása