Magyarországnak komoly potenciálja van a megújuló energiában, de a jelenlegi szabályozási és támogatási környezet miatt a befektetők a szomszédos országok mellett döntenek, ha régiós beruházásban gondolkodnak. Az itthoni megújuló energetika egyik legnagyobb problémája, hogy nincs komparatív előnye más energiatermelési módokkal szemben.

Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója a Napi Gazdaság szakmai konferenciáján kifejtette, ennek ellenére is vannak olyan területek, amelyeket mérsékelt támogatással be lehetne illeszteni az energiamixbe. A szakember szerint a megújulók térnyerését azonban a magyar gazdaság növekedési forrásainak hiánya, illetve az Európában példátlanul alacsony beruházási ráta gátolja, a tőkebeáramlás negatívvá vált az elmúlt években.

A napi.hu cikkéből kiderül, ez a patthelyzet nemcsak az itthoni energetika problémája, a szakértők szerint a 2020-ra tervezett (14,6 százalékos) magyar célkitűzés mellett, az uniós célok teljesítése is egyre távolabb kerül.

Héjj Demeter, a Magyar Bioetanol Szövetség elnöke szerint a biomassza-potenciálra ugyanakkor érdemes feldolgozóipari kapacitásokat telepíteni, 2008 óta az északi féltekén épült két bioetanol-üzemből az egyik Magyarországon épült. A bioüzemanyagok gyártásában véleménye szerint érdemes itthon is gondolkodni, de csak ha megfelelő exportpiacok állnak rendelkezésre. A szakember elmondta, a megújuló energia a közlekedésben versenyképesebb lehet, mint más területeken, a szabályozás azonban nem segíti elő a fejlődést.

Tavaly - jelentősebb támogatás nélkül - a megelőző évi közel kétszeresére nőtt a napelemes áramtermelés kapacitása Magyarországon, miközben az átvételi ár miatt a német négy-öt, illetve a romániai három és fél évvel szemben itthon nyolc-tíz év alatt térülnek meg a fotovoltaikus beruházások.

Kiss Ernő, a Magyar Napelem, Napkollektor Szövetség elnöke szerint az a furcsa helyzet alakult ki Magyarországon, hogy a kisebb erőművek jobb megtérüléssel dolgoznak, mint a nagyobb egységek, mivel a rendszer - szemben gyakorlatilag a globális gyakorlattal - csak a saját fogyasztást fedező termelést ösztönzi.

süti beállítások módosítása