A környezetbarát közlekedés egyik zálogának a bioüzemanyagokat tartják. Hivatalosan a biodízel telítetlen zsírsavakból előállított metil észter. Alapanyagai lehetnek a növényi olajok: repce, napraforgó, szója és egyes pálmafajták.

A világban és az EU számos országaiban már évtizedek óta alkalmazzák a biodízelt üzemanyagként, az előállítás és felhasználás gyakorlata mára kialakult. A biodízel használata mellett azonban még napjainkban is jó néhány érv, és ellenérv sorakozik.

Hazánk agrár-ökológiai adottságai alapján a legfontosabb termesztett alapanyagunk a napraforgó és a repce lehet. A biodízel nagy előnye, hogy növényi olajokból nyerik, és mivel elégetésükkor csak annyi CO2 keletkezik, amennyit a növény élete során szervezetébe épített, használatuk során nincs plusz CO2 kibocsátás.

A tisztajövő.hu cikkéből kiderül, további pozitívum lehet, hogy a talajban néhány hét alatt lebomlik, és a biodízel beszerzése egyszerűbb az ásvány dízelolajénál. Növényi olaj ugyanis világszerte sajtolható és az iparág hatalmas előnye, hogy nincsen rászorulva politikailag bizonytalan területekről történő szállításokra.

Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének kampányfelelőse az OzoneNetwork Egyenlítő című műsorában elmondta, szerinte a biomasszából nyert energia sűrűsége rendkívül alacsony, ezért nagy területeken kell növényeket termeszteni az energia kinyeréséhez.

A bioüzemanyag további hátránya, hogy az előállítása nagy mennyiségű fosszilis energia befektetését igényli. Így a kipufogógáz nitrogénoxid-tartalma nagyobb a hagyományos dízelolajhoz képest, valamint az üzemanyagszűrők eltömődését is okozhatja.

süti beállítások módosítása