A kormány döntése értelmében, összesen 5 948 153 000 forint támogatásban részesül a "Kecskemét város közösségi közlekedés fejlesztése, átalakítása, zéró emissziós zóna megteremtése, soros hibridhajtású alacsonypadlós autóbuszok beszerzésével" elnevezésű projekt. A polgármester tájékoztatása szerint ez az első alkalom, hogy nem csak a tanulmányi előkészítésre nyertek el uniós forrást, hanem a megvalósításra is.
 
A projekt elemei: 0-emissziós zóna kijelölése, a városi parkolási és közlekedési rendszer átgondolása, a menetrend teljes körű felülvizsgálata, valamint az új, helyi, környezetbarát autóbuszvonalak mentén az érintett megállóhelyek átépítése. Az átalakítások keretében ITS utastájékoztató rendszer is kiépítésre kerül, 77 megállóhelyen intelligens utastájékoztató tábla segíti majd az utazókat. A táblák mobil internettel kapcsolódnak a forgalomirányító központhoz.
 
Emellett egy korszerű komplexum létrehozását is tervezik, amely telephelyül szolgálhat az új buszok számára (a pontos helye még nem eldöntött). Mindehhez a városnak 300 millió forint önerőt kell hozzátennie, ami a költségvetésben biztosított.
 
A város vezetése már az év elején kiírta a tendert új, hibridhajtású városi autóbuszok beszerzésére, amelynek keretében 25 darab soros rendszerű hibridbusz beszerzése történik meg, összesen mintegy 4,2 milliárd forint értékben. A győztes pályázó kihirdetéséről és az új buszok típusáról a jövő hétre ígértek bővebb tájékoztatást.
 
Dr. Zombor Gábor polgármester elmondta, hogy a közgyűlés a 0-emissziós zónát a nagykörúton belül jelölte ki. Ez azt jelenti, hogy a beszerzendő soros hibridhajtású buszok a nagykörúton belül kizárólag elektromos üzemmódban közlekedhetnek. Az önkormányzat hosszú távú célja egy városi tulajdonban működő, önálló közösségi tömegközlekedés létrehozása.

süti beállítások módosítása