Szorult helyzetét a maga javára fordítva, biogázzá alakítaná lakóinak piszkát egy francia állatkert, hogy így termeljen áramot. A tervek szerint a biogáz révén nyert áramot az EDF energiaóriásnak akarják érétkesíteni.
 
A beauvali parkban hamarosan felépítenek egy ezt szolgáló létesítményt – közölte az intézmény, hozzátéve, hogy nemcsak az állatok – köztük a tavaly érkezett két óriás panda, Jüan Csi és Huan Huan – ürülékét, hanem növényeket is feldolgoznak majd. Az így kapott biogázból hőt és áramot akarnak nyerni.
 
A berendezés 2,3 millió euróba fog kerülni, és várhatóan 2014 elején áll üzembe. A feldolgozásból származó hő egy részével az állatok ketreceit akarják fűteni, ami által a gázszámla 40 százalékát remélik megtakarítani.
 
Az ötlet egyébként nem újdonság, hiszen már Magyarországon is alkalmazzák. Még tavaly jelentették be, hogy a Terra Humana Kft. által kifejlesztett eljárás révén hatékonyabban hasznosíthatók a növényi és az állati szervesanyag-tartalmú hulladékok. Az eljárás eredményeként pirolízis gáz, illetve széntartalmú maradék, azaz bioszén keletkezik.
 
Ezzel a Terra Humana az MTA Kémiai Kutatóközpont Nanokémiai és Katalízis Intézetével együttműködve egy összeurópai problémára is megoldást talált. Az állattenyésztőknek ugyanis komoly nehézséget okoz, hogy a felnevelt állatok testtömegének csak körülbelül felét lehet élelmiszerként hasznosítani. Az új szenesítési technológiával viszont a problémás anyagból értékes végterméket lehet előállítani, amely során magas foszfortartalmú csontszén (természetes talajjavító) és biogáz keletkezik.

süti beállítások módosítása