Napjainkban a világ, vezető autógyárai egyre inkább nyitnak a napelemek hasznosítása felé, a „Ha autógyár, akkor napelemekkel fedjük be” – szlogen jegyében. Ennek köszönhetően a luxuskocsikat gyártó angol Bentley cég Nagy-Britannia legnagyobb, tetőre szerelt napenergiát hasznosító fotovoltaikus létesítményét kívánja létrehozni.
 
Az autóipar jelenlegi legnagyobb napenergia felhasználója a Renault, amelynek franciaországi gyárában, összesen 59 megawattnyi energiatermelésre képes napelem-rendszer működik, de más országban is naperőműveket telepített autógyárai mellé.  
 
A franciák mellett a német Audi és az amerikai General Motors is beborította napelemekkel autógyárainak tetejét. Mindezt annak érdekében, hogy az üzem villamos-energia szükségletét részben ezekből fedezze és egyúttal a hagyományos energiahordozókkal szemben a megújulók hasznosításának elterjedését egyengesse.
 
A tisztajövő.hu cikkéből kiderül, a projekt keretében a Bentley Crewe-ben működő gyártóbázisának tetejére, a napenergia specialista Lightsource céggel közösen összesen 20 ezer nappanelt szerelnek fel, létrehozva egy 5MW-os kapacitást. A rendszer a gyár áramszükségletének 40 százalékát biztosítaná csúcsidőben, és a telep CO2-kibocsátását évi 2500 tonnával mérsékelné.
 
Nyáron, vagy hétvégenként, illetve a leállási periódusok alatt a Bentley a nemzeti áramellátó hálózatba juttatná a nap energiájával termelt áramát. Az április elejétől működő betáplálási rendszer egyúttal a beruházás megtérülését és életképességét is segíti.  
 
A businessgreen.com portál szerint hamarabb is felfedezhették volna a napenergia hasznosítását, hiszen a gyártócsarnokok tetejét – még 1940-ben – ehhez mondhatni ideálisan alakították ki, hiszen a tető nagy, 20 fokos lejtésű fedőlapokból áll és valamennyi délre néz.

süti beállítások módosítása