Lakossági fórumnak indult, zajos tiltakozás  és fenyegetőzés lett a vége annak a rendezvénynek, amelyen a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. a Vízöntő utcába tervezett biofűtőmű paramétereit ismertette. Több száz környékbeli tiltakozott – és útlezárással fenyegetőzött – a beruházás ellen, egyelőre úgy fest, hatásosan.
 
„Ha lakossági ellenállásba ütközik a város legkorszerűbb biofűtőművének terve, nem fogjuk megcsinálni.” Ezt mondta Harrach Tibor, a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója annak a mintegy kétórás lakossági fórumnak a végén, amelyen szakemberek igyekeztek bemutatni a leendő létesítményt.
 
Ezt a mondatot azonban indulatoktól sem mentes vita előzte meg. A rendezvényen Zsuffa László technológiai tervező, Mangliár László építész, Gregor Zita környezetvédelmi mérnök digitális prezentációval igyekezett meggyőzni a Vízöntő utca környékén élőket, hogy környezetbarát, 10 megawatt teljesítményű, faaprítékos fűtőmű – de inkább csak kazán – épülne, és a biomassza felhasználása reális alternatívát jelent a gázzal szemben.
 
A vasnépe.hu beszámolója alapján azonban a szakemberek szándéka hiábavalónak bizonyult, mivel a hideg rendezvénysátorba zsúfolódók nem voltak kíváncsiak a részletekre. Sokkal inkább azt szerették volna tudni, hogyan juthatott el a bioerőmű az építési engedélyig, miért csak most tájékoztatták őket, mint érintetteket, amikor az építési engedély megfellebbezéséig már csak néhány nap van hátra, és vajon ki húz hasznot a beruházásból?
 
Voltak, akik csak nemes egyszerűséggel úgy vélték, nincs szükség a családi házak között a bioerőműre, míg mások tényekkel alátámasztva sorolták az ellenérveket. A jelenlévő alpolgármester elismerte, hogy valóban elkésett a fórum,  hozzátéve, hogy a lakók ellenében felesleges bármit is tervezni.
 
A vaol.hu szerint a fűtőmű február 13-án építési engedélyt kapott, s rövidesen lejár a fellebbezési határidő. Ugyanakkor az engedélyező hatóság szerint korántsem korszerű a tervezett létesítmény. Több tucat lakó összefogásával már beadták a fellebbezést.  
 
A szervezők azért egy hideg, világítás nélküli, műanyagfalú rendezvénysátorban tartották meg a fórumot, mert szerették volna még világosban elvinni az érdeklődőket a Mikes Kelemen utcai, 7,5 megawattos fűtőműbe, amely ugyancsak faaprítékkal működik 2003 óta. A tervezett Vízöntő utcai is hasonló, ám nagyobb teljesítményű lenne, de az elképzelés meghiúsult, mert az egybegyűltek hallani sem akartak arról, hogy odamenjenek.

süti beállítások módosítása