A megújuló energiák, így a biomassza is előtérbe került az utóbbi években Magyarországon. Ennek egyik jól látható eredménye, hogy Miskolcon egy éves a Bioenergy Miskolc bio-fűtőműve. A beruházás hatására a távfűtés gázfüggősége csökkent, átmeneti földgáz hiány esetén is biztosítható lett az alapszintű távhőszolgáltatás.

Sárosi Péter a Bioenergy Miskolc szóvivője az egyéves születésnap kapcsán a minap.hu-nak elmondta, a megépült bio-fűtőműben elhelyezett 3 MW fűtési teljesítményű kazánház által termelt hőenergiát a Miskolci Hőszolgáltató Kft. Kenderföldi és Dorottya utcai hőközpontja továbbítja a fogyasztók felé.

A kazán jellemzően csak a fűtési szezonban üzemelt, így a kazánház éves tervezett üzemideje kevesebb, mint 150 nap. A szakember kiemelte, reméli, hogy a tényleges adatok és a megbízható működés igazolja Miskolc városának és a Miskolc Holding Zrt-nek azt a törekvését is, hogy fenntartható és gazdaságosan működő, a megújuló energiát egyre nagyobb arányban használó energetikai koncepció valósuljon meg, ezzel is javítva Miskolc városának levegőminőségét.

A fűtőmű tulajdonosai és üzemeltetői joggal remélik, hogy az első éves zavartalan működésük megnyugtatta az aggódókat és kételkedőket. A fűtőmű a jövőben is szívesen várja látogatóit, hogy saját szemükkel is meggyőződhessenek a működés rendjéről, a felhasznált tüzelőanyag milyenségéről és bármiről, ami érdekli őket.

Sárosi kiemelte, az sem közömbös számukra, hogy az építkezést követően a környezet helyreállítása valamennyi érintett fél megelégedésére szolgált. Összességében az eredeti állapotok visszaállítása maximálisan sikerült, sőt helyenként magasabb színvonalú megoldás született.

süti beállítások módosítása