A vasevő baktérium nagyban hozzájárul a hidak, hajók és csővezetékek korróziójához. A Minnesotai Egyetem Bio Technológiai Intézetének kutatói lélegezni tanítják a baktériumot. A kísérletek során elektródáról közvetlenül felvett elektronokkal táplálják, és azt remélik, eljárásukat megújuló energiaforrásokkal kombinálva hatékonyan fejleszthetnek fenntartható bio üzemanyagot.
 
Daniel Bond, Zarath Summers és Jeffrey Gralnick kutatók vas jelenléte nélkül dolgoztak a baktériummal. Munkájuk során – néhány hozzáadott anyag segítségével – "elhitették" a baktériummal, hogy természetes, vassal telített környezetben van. A tisztajövő.hu cikke szerint az elektrokémiailag termesztett baktérium képes volt a mesterséges környezetben is szén-dioxidot felvenni és szaporodni.
 
A szakemberek szerint a technológia alkalmas lehet bio üzemanyag, valamint sok egyéb termék létrehozására. Daniel Bond kutató hozzátette, a folyamat során keletkező villamosenergia kinyerésére és tárolására alkalmas módszer kifejlesztéséhez azonban még további kutatások szükségesek. A kutatók tanulmánya a januári mBio-ban, az American Society for Microbiology folyóiratában jelenik meg.
 
Ugyanakkor a vasevő baktérium nem csak jó hatással lehet egyes dolgokra, hiszen sokak szerint a Titanic roncsa a mélytengeri turizmus mellett, elsősorban a vasevő baktérium miatt, akár el is eltűnhet 2035-re.

süti beállítások módosítása