Tekintettel arra, hogy az épületek felelősek Európa széndioxid-kibocsátásának 40 százalékáért, egyre nagyobb az érdeklődés a fenntartható megoldások iránt. Ilyenek például az aktív házak, amelyek nincsenek negatív hatással a környezetünkre. A koncepció egyik fontos eleme, hogy hogy több energiát termelnek, mint amennyit fogyasztanak, mert minden, a működésükhöz szükséges energiát saját maguk hoznak létre. Közéjük tartozik
a Koppenhágában 2010-ben épült Zöld Világítótorony (Green Lighthouse) is, Dánia első széndioxid-semleges, fenntarthatóan működő középülete.

Az Európai Unió globális felmelegedés csökkentésére irányuló cselekvési terve szerint 2020-ig az EU-ban 20 százalékkal kell csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, 20 százalékkal az energiafelhasználást, és a felhasznált energia 20 százalékát megújuló forrásból kell nyerni.

Az előirányzott cél elérése érdekében született meg a VELUX Cégcsoport Model Home 2020 programja, amelynek keretében eddig hat kísérleti, aktív házat épített fel 2009 és 2010 folyamán Dániában, Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban. A tervezés és építés során minden épületben három alapelv érvényesült, ezek pedig a hatékony energetikai kialakítás mellett a magas életminőség, és a környezetre gyakorolt minimális hatás.

A Zöld Világítótorony a Model Home 2020 program második kísérleti épülete, amit a Velux Cégcsoport a dán Tudományügyi, Technológiai és Innovációs Minisztériummal, Koppenhága Önkormányzatával, a Koppenhágai Egyetemmel és a Velfac céggel együttműködésben épített fel. A 950 négyzetméter alapterületű épület a Koppenhágai Egyetem Természettudományi Karához tartozik, és a diákszolgáltató központnak, valamint a kari társalgónak ad otthont.

A homeinfo.hu beszámolója szerint a ház hengeralakjának és a déli irányban lejtő tetőnek köszönhetően a nap folyamatosan besüt, így az épület minden helyiségében a természetes napfény az elsődleges fényforrás. Kiegészítésként pedig hosszú élettartamú és alacsony energiafogyasztású LED-lámpákat használnak.

A friss levegőt természetes szellőzés biztosítja, amelyről az ablakok automatikusan nyíló és záródó felső része gondoskodik. Míg az épület általános hűtését a természetes szellőzés és a hőelnyelő betonpadlózat teszi lehetővé. Emellett a meleg évszakban a felülvilágítók a ház éjszakai hűtésére is hasznosíthatók.

A Zöld Világítótorony energiaellátását több forrásból fedezi. A világításhoz és a ház működéséhez szükséges villamos energiát a tetőn elhelyezett napelemekkel állítják elő. Míg az ablakok elé helyezett automata redőnyök a Nap állásához igazodnak, így biztosítják az energia optimális visszanyerését. A jól szigetelt ablakkeretek és a válogatott hőszigetelő üvegből készült, jó minőségű hőszigetelő ablakok pedig a lehető legkisebbre csökkentik a
hőveszteséget, ugyanakkor biztosítják, hogy a nap télen felmelegítse a házat.

A hőtároló szerkezetek, a hatékonyan szigetelt falak és a szigetelt tető miatt kevesebb fűtésre van szükség, mivel a szigetelőanyagok gondoskodnak róla, hogy télen a ház az éjszaka folyamán megtartsa a hőt. Az energiatervezésnek köszönhetően az épület a dán – a magyarnál szigorúbb – építési szabványokhoz képest 75 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt. Ez azt jelenti, hogy a Zöld Világítótorony jobb, mint az uniós szabványok szerinti 1. osztályba tartozó, alacsony energiafelhasználású épületek.

A Zöld Világítótorony Dánia első minősített fenntartható középülete lett, tavaly elnyerte a LEED Arany minősítését. A LEED minősítési rendszert 1998-ban dolgozta ki a fenntartható építésért tevékenykedő Egyesült Államokbeli szervezet, az U. S. Green Building Council. A szervezet négy kategóriában ad értékelést: minősített, ezüst, arany és platina fokozat.

süti beállítások módosítása