Norvégiában a hideg időjárás miatt különösen fontos szerepe van a fűtésnek. Így van ez annál a Trondheim melletti középiskolánál is, melynek fűtése egy modern kazánban elégetett fapellett és faapríték segítségével történik.

A greenfo.hu cikkéből kiderül, hogy a középiskolába 350 gyerek jár – az ő jó közérzetükről gondoskodik egy kazán, amit az iskola mellett egy külön kisméretű épületben helyeztek el. A kazánt a 2008-ben alapított Nord energi cég építette és üzemelteti. A vállalkozás létrejötte óta 35 berendezést adtak el, ezekre 10-20 éves üzemeltetési szerződéseket kötöttek.

A középiskolában elégetett fapelletet korábban a létesítménytől 60 km-re termelték, de ott tavaly tűzeset történt, így most Svédországból importálják az égetnivalót. A berendezés működtetéséhez nem kell senkinek a helyszínen tartózkodnia, mert mindent az automatika irányít.

A létesítményt számítógépes távirányítással működtetik, és havonta egyszer töltik fel pellettel. A keletkező hamut talajjavításra használják erdőkben. A kéményből csak kevés füst távozik, ez inkább csak télen látszik.

A tervek szerint idén tovább bővítik az iskolát, és a tervek szerint egy jóval nagyobb kazánt fognak üzembe helyezni. Ennek segítségével az így termelt energiát más iskoláknak és sportlétesítményeknek fogják eladni.

süti beállítások módosítása